Date Completed
2008
Size
3,400 SF Finished

Briden Residence

Van Meter, Iowa

This private residence was designed to fit carefully into its heavily wooded site, disturbing as few trees as possible and taking best advantage of sunlight, views and privacy. The main body of the residence, containing the primary living spaces, is a long narrow volume defined by a shed roof running the entire length. This main volume is lined with clerestory windows along both sides, allowing the roof plane to hover lightly over the space. Interior walls are held back from the ceiling plane for openness. More private areas are defined by flat roof volumes that flank the main body of the home, and are positioned to take advantage of the sloping site. A number of sustainable materials and features were incorporated into the design including bamboo floors, metal roofing, Cor-Ten steel panels, dual flush toilets for water conservation and a geothermal heating and cooling system.